John le Carré: Den uutholdelige freden

Århundrets spion! Dette var overskriftene da sveitseren Jean-Louis Jeanmaire ble avslørt som spion til fordel for russerne. Men var han egentlig virkelig forræder, eller var han bare naiv og ærgjerrig. John le Carré intervjuet Jeanmaire, og skrev bok om saken.

le Carré redegjør kort og sakelig for spillet rundt Jeanmaire, hvordan han ble lokket til å gi fra seg statshemmeligheter til sin sovjetiske føringsoffiser Denissenko, som han så på som en god venn, og hvordan saken rundt ham ble blåst opp og trukket veksler på av alle som kunne. Kan trygt anbefales som et glimt inn i den kalde krigens spionasje, og hvordan slike hendelser kanskje ofte virkelig kom i stand. Den kan gjerne sammenliknes med det norske motstykket, nemlig saken om Arne Treholt, som kanskje ikke var så forskjellig.

Tags: ,

Leave a Reply