P.D. James: Dødsmerket

Unge Cordelia Grey prøver å få det lille detektivbyrået sitt til å gå rundt, men hun sliter. Det er ikke mye å tjene på hennes spesialitet, bortkommede katter. Så dukker endelig en ordentlig sak opp. Den fallerte skuespilleren Clarissa Lisle mottar trusler, og Cordelia blir midlertidig ansatt som snushane, sekretær og hjelpedame under prøvene til oppsetningen av et teaterstykke på en herregård, isolert på en øy ute i havgapet. Tilstede er selvsagt et passende knippe av Clarissas mer eller mindre uttalte fiender. Dermed går det som det ofte går i mordmysterier.

Andre og siste bok om Cordelia Grey er et skikkelig herregårdsmord i klassisk hvem-gjorde-det-stil. Butleren dør også, så ham var det altså ikke. Genremessig eleganse fra P.D. James som, som vanlig, kler av de involverte til vi kan se inn i deres sjalusi og ynkelighet, sorg og fortvilelse. Kanskje reagerer jeg litt på det, etter å ha lest en haug bøker av P.D. James; det er så mye bitterhet og så lite håp. Det er så sjelden glede eller streif av lys. Boka anbefales for fans av P.D. James, og alle andre som kan kose seg med et klassisk herregårdsmord. Forslag til endring på slutten: Cordelia gifter seg med fiskeren med genser, og lever lykkelig alle sine dager.

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.