Dashiell Hammett: Malteserfalken

Privatetterforsker Sam Spade i Spade & Archer sitter i sitt mørke kontor på den støvete stolen sin. Han klapser kontordamen på baken, og har et litt for godt øye til kompanjongen Miles Archer sin kone. Så kommer selvsagt en slående vakker ung kvinne innom med oppdrag. Thursby, hennes søsters kjæreste er forsvunnet med søsteren, og må finnes. Archer drar ut for å spane, men kommer i veien for ei kule, og blir drept. Politiet mistenker Spade, som mistenker oppdragsgiveren, som tilfeldigvis har forsvunnet. Det viser seg selvsagt at jenta er en helt annen enn den hun gir seg ut for å være, og hun, Spade og et par-tre andre skurker i omgivelsen er dermed alle på jakt etter den sagnomsuste Malteserfalken, en fabelaktig verdifull statuett.

Dette er selve prototypen på privat etterforsker med beina på bordet og whiskyflaska i skuffen, og boka finnes selvsagt som film, alle Film Noirs bestefar, med selveste Humphrey Bogart i hovedrollen. Malteserfalken er en superklassiker med så mange kulturelle referanser, at alle bør minst se filmen eller lese boka, helst begge deler.

Tags: , ,

Leave a Reply