Arto Paasilinna: Den senile landmåleren

Drosjesjåfør Seppo Sorjonen plukker opp en litt forvirret eldre mann. Mannen ber ham kjøre, og det er ikke så farlig med destinasjoner. Det viser seg at mannen, Taavetti Rytkönen, pensjoner landmåler, har tatt ut det han har av kontanter, men siden han lider av senil demens, glemmer han stadig hvem han er, og hva slags oppdrag han er ute på. Det hindrer ikke de to herrer i å ha det mye gøy sammen. Underveis reiser de over store deler av Finland, drikker sprit, besøker gamle kjærester, sprenger en gård i lufta, og går på oksejakt med børse og ferge(!)

Dette er ikke så veldig alvorlig. Faktisk er det stort sett moro hele veien hjem, men om man skulle se på et underliggende tema, kan man peke på to; Raljering med finsk landbruks(nedleggings)politikk, og det å la eldre generelt, og demente spesielt, få eldes med verdighet, for ikke å si stil.

Dette er langt over gjennomsnitt fra Paasilinna, og kan anbefales varmt.

Tags:

Leave a Reply