Johan Theorin: Gravrøys

Endelig er sommeren kommet til Öland. Gamle Gerlof Davidsson har fått nye høreapparater, og får tunet inn både fuglesang og bråk fra barnebarna. Det er en opplevelse for ham å kunne høre klart og konsist detaljer igjen. Og han kan skru dem ned når naboens radio støyer for mye, eller barna bråker. Sommergjestene kommer også til øya. Den store campingplassen med discoteket er i full gang, og DJ Lady Summertime fyller dansegulvet hver kveld. Men siden dette er en krimbok og litt spøkelsesbok, er det selvsagt noe som ikke er helt som det skal være. Hvor ble det av han vakten på campingplassen? Han er jo sporløst forsvunnet. Hva i all verden er det egentlig den unge gutten så på spøkelsesskipet? Zombier og folk som ble hugget ned med øks? Hadde han bare lest for mange spøkelseshistorier? Hvor ble det av det skipet? Fantes det i det hele tatt, eller gikk det ned med mann og vandøde? Og hva er det med denne mystiske steinrøysa? Går det noen igjen nedi der?

Parallelt får vi, som i de tre tidligere bøkene i Theorins Ölandskvartett, en historie fra et par generasjoner tilbake. Det er trange tider, og noen reiser til det forjettede land for å ta del i den paradisiske tilværelsen der det er plass nok, og arbeid til alle – Sovjetunionen. Men som historien viste gikk det ikke så bra, hverken for innfødte russere eller fremmedarbeiderne. Vi får ganske grusomme innblikk i de groteske utrenskningene under Stalin. Det blir nesten for mye av det onde innimellom.

Theorin nøster det hele sammen til en salutt av en avslutning, og det blir svært spennende når det lir mot enden av historien, og alle er plassert i sine båser. Hvem overlever Den Store Hevnen? Dette er et flott siste bind i Ölandskvartetten. Anbefales varmt.

Tags: , , , ,

Leave a Reply