Stein Riverton: Storhertuginnen av speilsalen

I villa Bellavista på Bygdøy blir det funnet en død mann. De som er tilstede i huset, husholdersken enkefru Halvorsen, og sjåføren Axelson, benekter ethvert kjennskap med mannen. Naboen, adokat Udvej trår til, og politi blir tilkalt.

Nogen minutter efter var politiets bil allerede kommet og to civilklædte herrer trådde inn i advokat Udvejs villa. Det var detektivene Krefting og Kjeldsen. Krefting, som var en yngre mann, medbragte nogen apparater i lærtasker. Kjeldsen var en mann mellom tredve og firti – egentlig uten markerte trekk, med et lyst overskjegg, meget lys i det hele tatt, nordisk blond, lyst messingfarvet hår i denne stive børsteform, som minner om vindblest marehalm på Jæderen. Hans øine var mer ubestemmelige, ikke blå, men dog lyse, likesom isfarvede og med et hårdt og koldt blikk.

Fantastisk, ikke sant?

Den døde er uten papirer, og klærne er uten kjennemerker. Det blir funnet fingeravtrykk i mastiks, og de ærverdige detektiver kan dermed også slå fast at mannen har vært maskert. Det blir en noe komplisert etterforskning, med motstrebende vitneutsagn, tidsbestemmelse ved at noe såpass sjeldent som en bil på kveldstid er observert, og snart nøstes det opp en femme fatale, og forbindelser av forretningsmessig og mindre forretningsmessig art både til København og Berlin, før det hele rundes av til ellevill dans i Speilsalen på Grand.

Underholdende krim i litt gammeldags “god aften unge mann”-versjon. Jeg kan ikke si annet enn at jeg koser meg. Ikke stor litteratur kanskje, men pent plott og artig persongalleri. Kan godt anbefales, om man trives med klassisk stil.

Tags: ,

Leave a Reply