Jack London: Når villdyret våkner

Det er klassiker-tid igjen, så nå har jeg også lest Når villdyret våkner. Det var nok på tide. Historien er ganske enkel. Omkring 1900 er det gullrush i Alaska, og dermed god bruk for gode trekkhunder. Huskyen Buck blir stjålet fra den solfylte gården der han bor, av en av husets utro tjenere, og går fra å være en stolt gårdshund som beskytter husets barn, og ligger ved sin herres føtter foran peisen, til den mest berømte trekkhunden i Alaska. Han opplever mange eventyr, og fra en stolt beskytter blir han en slu og sterk leder, før han endelig når friheten, og kan ule mot månen.

Dette var en overraskende flott opplevelse. Jeg hadde forventet en noe enklere historie, og kanskje mer barnevennlig fortelling. Det er tross alt en hund som her hovedperson. Forfatteren legger kanskje vel mye personlighet i hunden. Hvor mye kan en hund tenke og vurdere? Ikke godt å si. Ganske spennende i blant, selv om de fleste jo har fått med seg hvordan det går til slutt. Noen svært berømte scener underveis, og historien ligger jo til grunn for den klassiske trekkhund-figuren, slik den er fremstilt i populærmedia senere, f.eks i historiene til Carl Barks.

Dette burde være obligatorisk lesning for alle over 13 år. Boka er dessuten et mush for trekkhund-entusiaster.

Tags: ,

Leave a Reply