Arundhati Roy: Guden for små ting

Tvillingene Estha og Rahel Kochamma møtes igjen etter mange lange års adskillelse, i barndomshjemmet i den lille landsbyen Kerala i Ayemenem i India. De har ikke sett hverandre siden den dagen da Sophie Mol døde. For det er der historien ender, men den begynner den dagen, 23 år tidligere, da lille vakre kusine Sophie Mol kommer til Ayemenem. Men den begynner også lenge før. Historien som rulles opp gjennom boken er tragisk, og katastrofen blir presentert tidlig. Leserne sitter bare og venter på at Sophie Mol skal drukne, men opptakten er lang og en forbausende vakker samling fortellinger. Vi får forbudt kjærlighet på tvers av det strenge indiske kastessystemet. Men også fortellingene om alle de som er med. Historien til den triste og bitre Mammu, Rahel og Esthas mor, som helst vil starte en skole, men ender opp som underbetalt sekretær med tæring. Den selvopptatte tante Baby Kochamma som ikke kan annet enn å synes synd på seg selv. Den milde men myndige bestemor Mammachi. Og Onkel Chacko, som i egne øyne er familiens overhode og velgjører. Og til slutt Velutha. Guden for små ting. Han som reparerer og fikser. Han som leker med barna. Han som er lim og smøreolje og kjærlighet i den lille verdenen som omkranser Paradise Pickles & Hermetikk. Her er små fortellinger. Morsomme fortellinger. Og triste fortellinger.

Dette er en sprelsk og ganske fantastisk liten bok. Den hopper uanstrengt mellom rammehistorie, fortid, og episoder fra hverdagslivet i 60-tallets Ayemenem. Den er et oppkomme av små sidehistorier, så vel morsomme som såre. Mye av boka sett gjennom et barns øyne og tankevirksomhet, og det er riktig nydelig gjort. Alle som har vært barn kan kjenne på det Rahel tenker. Hun leser baklengs høyt fra skilt, og får smekk på armen. Alle elsker Sophie Mol. Elsker Mammu meg litt mindre nå? Hun vikler seg fornærmet inn i en gardin, snur ryggen til tante Margaret på flyplassen, og nekter å hilse pent.

bare det som gjelds, gjelds. Barns enkle, usvikelige visdom. Gjelds det hvis du spiser fisk i drømme? Vil det si at du har spist fisk?

Siden Jesus kunne gå på vannet, kunne han svømme på land også?

Primærpublikum: Lesekresen kvinne på 35+. Men den er leseverdig for oss andre også. Særlig sånne som meg, som er en sucker for historier i historier i historier.

Tags: ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.