Camilla Läckberg: Ulykkesfuglen

Nyansatte Hanna Kruse ved Tanumshede politistasjon får en flying start. Førstebetjent Patrik Hedström drar henne med ut for å sjekke en bilulykke, før hun får satt seg i kontorstolen. Det er en trist ulykke. Føreren, Marit Kaspersen, som Hedström kjenner fra lokalmiljøet, har omkommet, og lukter sterkt av alkohol. Men det er noe som skurrer. Marit rørte nemlig aldri alkohol.

Ordføreren i Tanumshede er fornøyd. Han har sørget for at et realitykonsept kommer til bygda. All PR er god PR, og han satser på å få satt stedet på kartet for alvor. I Fucking Tanum, som en variant av “Big Brother”, kommer etablerte realitystjerner som alle har sin grunn til å få oppmerksomhet på skjermen. Så blir en av deltakerne brutalt myrdet, og politiet må legge trafikkulykken til side.

Dette er de to hovedlinjene i boka. Ikke uventet krysses de etter hvert, og Patrik Hedström får nok å hanskes med. Ved siden av får vi minner fra noen som opplagt har hatt en fæl barndom, selve ulykkesfuglen. På privaten hos Patrik ligger det an til bryllup, og hans tilkommende kone, hennes svigerinne, og svigermor planlegger og prøver kjoler.

Dette er helt grei krim, men ikke over snittet. Plottet ganske elegant og kunne blitt riktig bra, men her brukes det alt for mange klisjéer. Läckberg henter rekvisitter fra nederste hylle. Det for mange rene stereotyper. Ordføreren er så enkel og uspiselig at han minner om en fordummet variant av direktøren i Jan Guillous Tyvenes Marked. Deltakerne i Fucking Tanum er todimensjonale og kjedelige. Her kunne forfatteren gjort mye mer ut av bipersonene. Fra Patriks familie hører vi om tidsklemma med henting og levering i barnehage, og beskrivelsen av svigerinnens depresjon, bryllupsplanlegging, og småpludderet fra barna, kunne vært sakset reader’s digest fra Liza Marklund, i åpenbart frieri til kjernepublikummet i bokklubben – leseglade kvinner på 35+. Hvem som egentlig er morderen er så desverre så gjennomsiktig at det blir klart alt for tidlig i boka. Her kunne forfatteren lagt inn flere blindspor, eller i det minste lagt ut færre ledertråder så tidlig. Er Camilla Läckberg Sveriges “krimdronning”? I så fall trenger vi ny regent og opplyst enevelde snarest – evt revolusjon.

Tags: , ,

Leave a Reply