Gert Nygaardshaug: Pergamentet

Kripos-etterforsker Skarphedin Olsen har hygget seg med et svært godt måltid mat hos en gammel venn. Idet han går blir han første politimann til åstedet av et drap i samme oppgang. Skarphedin som hadde planlagt en rolig påskeferie, blir beordret av sin sjef til å bistå Oslopolitiet, siden det er ferietid, og utvalget erfarne drapsetterforskere er magert. Den døde, professor Linus Lindehage er (selvsagt) en kryptolog og forsker på gamle pergamenter, og skulle egentlig holde et foredrag i London samme kveld som han ble drept. I foredraget skulle han komme med en sensasjonell nyhet om tolkning av det til nå uløste mysteriet Voynich-manuskriptet – som for øvrig også finnes i virkeligheten. Underveis i etterforskningen må Skarphedin forholde seg til Lindehages vakre og relativt ustabile kone, en antikkhandel, en etter hvert svært så utålmodig sjef som sendes fra fiskevann til fiskevann i Finnmark, og en flott liten bukett av et etterforskningsteam ved Oslopolitiet. Underveis blir vi (selvsagt) jaget av en skummel bande fra Vatikanet, får (igjen selvsagt) servert stilton-ost til etterforskningsmøtene, og en ganske flott finale der hemmeligheten i dokumentet blir avslørt sammen med en ganske klassisk Agatha-Christiesk løsning på mordgåten.

Ikke så veldig alvorlig, men ganske koselig comeback med Skarphedin Olsen. Comeback siden han egentlig forsvant i siste bok i serien fra forfatterens hånd, så denne er plassert kronologisk litt tidligere i rekka. Mer fornøyelig og avslappet enn annen pergament-krim vi har lest. Så vi tar gjerne mer i samme stil, egentlig.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply