Nanna Lindefjeld-Hauge: Antikkens guder og helter

Innføring i antikkens guder og helter. Tittelen sier stort sett alt som er nødendig. Hva var Argus-øyne egentlig for noe? Hvem var den første havguden i gresk mytologi? Hvordan var det med Orfeus og Eurydike igjen? Hva var greia med Jason og det gylne skinnet hans? Her er det bare å slå opp og finne ut, eller man kan lese boka fra perm til perm med godt utbytte. Formen derimot er litt underlig. Dette er skrevet som en mellomting mellom en lærebok og et prosaverk. Stilen er enkel og muntlig, som noe skrevet for sjette trinn i grunnskolen, med små kommentarer fra forfatteren underveis. Dette gjør boka lett å lese, men jeg synes personlig at dette ikke kler stoffet særlig bra. Det virker litt … respektløst, på en måte, men det er mulig jeg bare har lest Silmarillion for mange ganger.

PS: I Tolkien-kontekst (selvsagt, dette er jo mytologi) er dette for øvrig svært interessant lesning. Tolkien hadde svært god kjenskap til Antikkens mytologi, og har hentet mangt et motiv derfra. Gudeskikkelser som tar en vann-nymfe til ekte, f.eks. Noen som har hørt det før?

Tags: , , ,

Leave a Reply