Hans Olav Lahlum: De fem fyrstikkene

I klassisk Agatha Christie- og Arthur Conan Doyle-stil bør jo enhver krimserie brekkes opp med en novellesamling med samme hovedpersoner, i ny og ne. Så også med Førstebetjent Kolbjørn Kristiansen alias K2, og geniet på Frogner, Patricia Borchmann i rullestolen sin. Dette er imidlertid ikke helt vanlige noveller, snarere er de kort-romaner, eller langnoveller, om du vil. Tre historier: En “lukkede roms mysterium”-variant i “Pistolen”. I “De fire vinglassene” får vi et giftmord der en selvopptatt forfatter er drept, og tre av hans kvinner ligger forgiftet, men overlevende tilbake. Hvem er bokstavelig talt femme fatale i forsamlingen? Og til sist, “De fem fyrstikkene”, i en variant over et tema jeg mener å ha sett før, minst én gang tidligere. Fem motstandsfolk under krigen, i ei hytte i skogen, mens fienden nærmer seg. Hvem er forræderen?

Hans Olav Lahlum mestrer langnovellens – eller kortromanens kunst, og briljerer i sin parafrase over kjente krimsjangre, uten at det blir parodisk. Og selv om oppskriften er velkjent ble jeg lurt underveis. Anbefales til påskekrim – det er ikke så lenge til påske, er det vel?

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.