Håkan Nesser: Kjære Agnes

Agnes sitter i kirken, i sin manns begravelse. Det er en vakker sermoni, om ikke trist. Han var tross alt en del eldre enn henne, og Agnes selv kan fortsette sin akademiske karriere, og kanskje finne seg en ny mann? I begravelsen ser hun at Henny, en gammel venninne, har kommet for å vise sin respekt. I ungdomstida kom de svært nær hverandre, men senere drev de fra hverandre. Noen dager senere får Agnes et brev fra Henny; Kjære Agnes, og de to tar opp igjen kontakten per korrespondanse. Det viser seg at Henny har et problem. Hun ønsker å kvitte seg med mannen sin, siden han er henne utro. Vil Agnes hjelpe til?

Dette er snedig gjort, om enn kanskje litt forutsigbart. Etter hvert som vi blir kjent med Agnes skjønner vi hvilken vei det går, for her ligger det ondskap og mange hunder begravet. Nesten mer interessant enn intrigen, synes jeg, er kanskje formen. Fortellingen skrider fram nesten uten ytre handling. Det begrenser seg til en kjøretur og rusling med hundene i ny og ne. (Hva er det forresten med Håkan Nessers kvinner og hunder?) Resten av boka spiller seg ut i brevs form, Kjære Agnes, og Kjære Henny, samt tilbakeblikk til ungdomsårene. Selv den dramatiske avslutning er et brev. Det er ganske stilig. Raskt unnagjort er det også, siden boka ikke er på mange sidene. En liten sommerkrim for damene.

Tags: ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.