Ingvar Ambjørnsen: Natten drømmer om dagen

Hvem har ikke tenkt på å bare stikke fra alt en gang? Sune har gjort det en gang for alle. Han dro til skogs, og ble der. Han ble der fordi han fungerer dårlig sammen med andre. Det er ikke det at han ikke liker andre mennesker, han har til og med venner blant andre som lever på siden av samfunnet. Han kan bare ikke være sammen med folk. Det funker ikke.

Sune kan skogen, og overlever uten annen hjelp enn et hyttebrekk i ny og ne. Han vet hvor han skal finne nøkler, eller bryte seg inn og ødelegge minst mulig. Så spiser han av maten og drikker av vinen som er lagret der, og han reparerer gjerne ei takrenne eller maler ytterveggen med det samme han er innom. Eller han stjeler en båt og slår seg ned på et skjær med ei lita hytte for vinteren, og bidrar med vedhogst og reparasjoner.

Så treffer han ei dame på flukt gjennom skogen, og fortellingen endrer karakter.

Viktigst av alt i denne boka er det Amjørnsen skriver om skogen. Det er herlig. Vi blir med ut. Vi kjenner lukta av mose og gran, kjenner dråpene som drypper ned og gjør jakka våt, kjenner kveldskulda som kryper opp gjennom skoa, og sola som titter fram på lysningen og varmer. Det er en naturopplevelse bare å lese, og skogen kaller på dem som hører. For garvede Ambjørnsen-fans er det også artig med et gjensyn med forfatterens gamle venn Fetter Flein. Det var lenge siden sist.

Det er litt rart er det å lese om vennene Sune har. Noen må hjelpe når det kniper, og de som kan hjelpe finnes. Noen som kan lege. Noen som kan fø. Noen som kan frakte. Noen som kan gi husrom. Et helt lite samfunn, på siden av samfunnet faktisk. Sune fungerer som sagt dårlig sammen med andre, og vil snart ut igjen. Men fortellingen tar et lite hvileskjær, og sier en hel del om det å gi av det lille man har.

Mot slutten går det litt over stokk og stein og på havet. Sune blir tvunget inn i situasjoner han ikke trives i. Hvordan går det videre? Det er en historie jeg gjerne skulle likt å høre mer av.

Tags: ,

Leave a Reply